Kampregler


Nevekamp og Små Våpen


Hver av spillerne får utdelt to tall: Nevekamp og Små Våpen. Det første tallet brukes hvis man slåss uten våpen i det hele tatt. Det andre tallet brukes om man har for eksempel en liten klubbe, en kniv eller en dolk.

Når man skal slåss, går man så opp til motstanderen og sier tallet sitt i den relevante våpentypen. Motstanderen vil så si sitt eget tall. Den som har høyest tall, vil vinne kampen. Kampen skal rollespilles ut ifra dette. Den vil som regel vare lenger jo jevnere tallene er. Resultatet er normalt at taperen er uskadeliggjort; gir seg, stikker av eller blir slått ut.

Man kan også si at man har mindre enn sin maksverdi i en kampform, f.eks. for å skjule hvor god man egentlig er. Hvis det skulle vise seg å være fatalt for utfallet av kampen, kan man når som helst i løpet av kampen ombestemme seg og si et nytt tall, opp til sin maksverdi.

Hvis man har 10 eller mer i Små Våpen, kan man i tillegg til vanlig kamp også benytte seg av snikangrep. Offeret må da ikke være oppmerksom på at angrepet kommer, noe som i de fleste tilfeller vil bety at vedkommende står med ryggen til eller sover. Offeret for et snikangrep må ligge bevisstløst til angriperen har gått sin vei, hvis det ikke tar veldig lang tid. Om det skjer skal man komme til bevissthet, men spille groggy og desorientert. Se også seksjonen om strupekutt under Skade og Død.

Ferdigheten man har i Små Våpen er normal sett større enn det man har i Nevekamp. Det er fordi to personer kan slåss med forskjellig ferdighet - kniv mot never f.eks.

Eksempel: Gunnar skal ta rotta på Otto fordi han så på dama hans. Han kaster seg over han og hveser sin nevekampferdighet (5) til Otto. Det Gunnar ikke vet er at Otto har vært ute en vinterdag før, så han visker sin ferdighet (6) til Gunnar. Dette medfører da at Gunnar vil få grisebank av Otto i løpet av ganske kort tid. Gunnar merker raskt at han er i ferd med å få juling, så han trekker kniven og hveser sin ferdighet i Små Våpen (8) til Otto. Etter litt knuffing tar Gunnar rotta på Otto, for Otto har ikke kniv, så han stikker halen mellom bena og piler unna som den feige hunden han er.

Man kan også slåss flere på hver side. Hver av sidene legger da rett og slett sammen de kampfaktorene de har på sin side.

Eksempel: Otto er forferdelig sur fordi Gunnar banka'n, så han tar med seg søstra si, Brauthild, for å ta hevn. Brauthild har 7 i nevekamp, og sammen med Otto sin 6 har de tilsammen 13. Gunnar har fortsatt kniven sin, men med sine 8 i Små Våpen får han mye juling veldig raskt av Otto og Brauthild. Gunnar får derimot trøst av dama si, som er så pen at Otto ikke kan slutte å glo på henne, så hvem som faktisk vinner er nok ganske relativt.

Ferdighetsskala


Nevekamp:

0-1 Ufattelig veik
2 De fleste som har et ikke-voldelig yrke.
3 Er nødt til å slå fra seg nå og da.
4 Kompetent, men ingen alvorlig slåsskjempe.
5-6 Bøs. Banker de fleste.
7-8 Ligg unna han der. Han er farlig!
9+ Overmenneskelig (f.eks. Ulgen)

Små Våpen:

5 Dette er en dolk. Hold den spisse enden fra deg.
6-8 Ingen særlig trening med våpen, men nok til å kunne noen triks.
9-11 Kompetent med små våpen. Kan ventes å gi alvorlig motstand.
12-14 Her snakker vi alvorlig talent. Imponerer folk med sin ferdighet.
15-17 Vokste opp med kniven eller blackjacken. Er ett med den.
18+ Overmenneskelig (Ulgens bestefar)


Kamp med større våpen


Alle våpen skal være fullstendig polstret. Ingen del av våpenet skal være hardt slik at slag kan gi stor smerte eller forvolde skade. Det er opp til hver enkelt spiller å frembringe våpen til godkjenning før spillets start. Våpen som ikke er godkjent er ikke tillatt å bruke i spill! Bryting, enkle kast og holding er tillatt under kontrollerte omstendigheter, men slag og spark er forbudt. Ikke under noen omstendighet skal man både holde for munnen og holde armene på motstanderen, vedkommende skal ha mulighet til å signalisere "kutt". Om du forsøker å bryte ned en spiller kan denne bruke sin nevekampferdighet til å motstå/avverge dette (se nevekampreglene). Dette betyr altså at det er nevekampferdigheten til rollen som avgjør, ikke hvilken spiller som faktisk er sterkest.

Alle roller har fått tildelt et antall kroppspoeng. Det er opp til hver enkelt å holde styr på hvor mange kroppspoeng man har og hvor mye skade man har fått. Blir man truffet med et slag fra et våpen skal man beregne skade, og spille som om man er blitt skadet (se Skade og Død).

  • Folk flest har ett kroppspoeng
  • Krigere og generelt barske folk har to kroppspoeng
  • Skikkelig hardbarka krigere og dumme barbarer (som ikke forstår at skade er vondt) har tre kroppspoeng

Under kamp gjelder forøvrig følgende regler:

  • Slag mot hode, hals og håndledd teller ikke som treff
  • Unngå slag mot skritt og kvinners bryster

Våpendefinisjoner

Enhåndsvåpen
Våpen som ikke er lengre enn 110 cm hvorav grepet ikke er lengre enn 15 cm. Disse kan kun brukes i en hånd, og gir ett poeng i skade ved treff.
En-og-en-halv-håndsvåpen
Våpen som ikke er kortere enn 90 cm og ikke lengre enn 110 cm, med et grep som er 20 cm eller lengre. Brukt med en hånd gir slike våpen ett poeng i skade, og brukt med to hender gir de to poeng.
Tohåndsvåpen
Våpen som har totallengde over 110 cm. Disse våpnene skal brukes med to hender, og gir to poeng i skade.
Piler
Piler gir to poeng i skade. Om målet har ringbrynje får brynja ett poeng i skade og personen ett poeng.
Kastevåpen
Disse gir ett poeng i skade. De kan ikke feies vekk ved å bruke f.eks. en kappe som skjold (dvs. de trenger gjennom).