Skikk og Bruk


Dette er retningslinjer om diverse ting som det hender folk ikke tenker over - særlig de som ikke har deltatt på live før. Dette er ikke regler, men det er tips som alle bør følge for å gjøre illusjonen og spillet så komplett som mulig. Husk, de små tingene teller også.

Røyking

I en verden som Eiron eksisterer ingen filtersigaretter. Om du røyker er det derfor best om du røyker pipe eller rulletobakk. Sigaretter uten filter går også an, men er absolutt det mest moderne man bør tillate seg når det gjelder denne uvanen og live.

Fyrtøy

Det eneste moderne fyrtøyet som passer nogenlunde på live er fyrstikker. Det beste er om man dekker til selve esken eller lager seg en egen, men det går også fint å skjule den inne i hånden når man bruker den. Moderne lightere av noe som helst variant er en særdeles stygg ting på live. Man kan kanskje argumentere med at en bensinlighter nok bare er en mindre variant av en vanlig oljelampe, men det passer altså ikke i en verden som Skyggenes Dal.

Mobiltelefoner

Man skal lete lenge etter noe som tar knekken på stemninga mer enn en mobiltelefon som begynner å pipe. Derfor bør alle telefoner være avslått, eller i det minste satt til å ikke gi fra seg så mye som en antydning til en lyd. Når det er mørkt vil også lyset fra displayet vises veldig godt, så om man absolutt er pukka nødt til å ringe eller sende melding til noen bør man gå et bra stykke unna andre spillere - aller helst bør man gå utenfor spillområdet.

Discman, walkman, etc...

Her gjelder det samme som med mobiltelefoner. Selv om man benytter øretelefoner vil musikken høres av andre, spesielt når det er stille ellers. Om man er nødt til å få sin daglige dose moderne musikk bør man, akkurat som med telefon, gå utenfor spillområdet.

Elektrisk tannbørste/barbermaskin

Hygiene er selvfølgelig viktig, også når man er på live. Men elektriske dippedutter høres unødvendig godt, og vil ødelegge illusjonen for de som hører det. Ta derfor med deg disse sakene utenfor spillområdet og bruk dem der, eller rett og slett benytt noe mer stillferdig som f.eks. en vanlig tannbørste eller en barberhøvel. De mest harbarka livere bruker kanskje en bjørkekvist og en skarp kniv, men det ville vært dumt å kreve at alle gjør det ;)

Språk

I en fantasy-setting som Skyggenes Dal og Eiron forøvrig er det en god del ord som faktisk ikke eksisterer men som vi kanskje er vant til å bruke i dagligtale. Spesielt gjelder dette kraftutrykk, men også andre utrykk. Selv om slike ting nok ikke er så veldig ille gjør det illusjonen enda bedre om man benytter ord og utrykk som faktisk hører hjemme i spillverdenen istedenfor. I kompendiet vårt finner man endel slike Ord og Utrykk, og lista oppdateres stadig vekk.

Kostyme

Det dukker faktisk opp folk på live uten noen form for kostyme, og dette er særs kjipt, spesielt for alle andre. Vi har ikke særlig store kostymekrav på våre spill, men vi har allikevel et krav om at man skal ha kostyme. Dongeri-bukse, joggesko og T-skjorte med reklame på fungerer rett og slett ikke. Om man skulle være så uheldig å glemme kostymet hjemme er det antakeligvis mer enn nok folk som har med seg noe ekstra som man kan låne. Når det gjelder sko er det som oftest godtatt med army-boots eller lignende, og om man knytter litt skinn eller tøy rundt skoene vha snører kan nesten hva som helst ellers brukes. Kort sagt; om man mener kostyme ikke er nødvendig på live bør man kanskje vurdere å heller finne seg en annen hobby.

Ellers...

Tommelfinger-regelen er at moderne hjelpemidler bør holdes skjult, og dersom det høres eller er veldig synlig bør det ikke brukes i det hele tatt. Enkelte ting er selvfølgelig helt nødvendig og derfor et unntak (som f.eks. briller) men det trengs ikke mye til for å skjønne hva som passer og ikke passer.