Skyggedalslæmsa Arkiv

Nyheter fra Marais Sirkel, 1664 eMK

Moderens Dag, 10. dag Marais Sirkel, 1664 eMK

Sølv! Sølv!

(av Ragnar Ødegard)
En tidlig vårløsning og kraftig tøvær førte til at en ivrig gjeng ledet av Erik Rimdal la ut på den første letingen etter mulige områder å starte søkingen etter edelt metall på. De la ut med proviant for 4 dager og godt mot. En uke etter deres avreise kom en veldig medtatt gruppe tilbake til bosetningen. Rimdal selv nektet å fortelle noe fra turen, men resten av gruppa fortalte velvillig historien til Alvar da han bød på gratis mjød. De hadde etter kort tid funnet en elv som Rimdalen hardnakket påstod var pakket til randen av edelt metall. Hvordan han kunne vite det, nektet han å svare på, men elva var uansett for djup akkurat der. De la i vei nedover strømmen, og etter 2 dager kom de til en plass der elva bredte seg ut å ble en halv meter på det djupeste. der satte de i gang prøve-letingen med en enorm iver. Rimdalen hadde skadet foten, og kunne dessverre ikke delta siden det kalde vannet ville gjøre hevelsen mye værre. Rimdalen mente også at de kunne ta en snarvei tilbake til bosetningen slik at de kunne grave helt til den siste dagen med proviant. Siden alle forventet å bli styrtrike i løpet av få dager var det ingen ting å si på innsatsen, men da maten tok slutt ble folk enige om å ta en svipptur tilbake for å hente mer proviant. Svippturen ble under Rimdals ledelse utvidet til en 3 dager lang marsj uten mat eller hvile, for å "sjekke ut" området rundt bosetningen som han så fint kalte det på Rimdalsk Panzottisk.
Det hadde frosset på underveis, og ingen av pionerene var særlig gode i kunsten å skaffe mat eller ly i villmarken. Den siste dagen hadde mange begynt å tenke på personen foran seg som mat, utenom han som gikk bak Rimdalen. Men det skulle vise seg å komme en reddende gnom/skitten fjellfyr. Tidlig på morgenen ble gruppen overasket av Kendor Bukkhorn som tidligere på høsten hadde forlatt bosetningen sammen med Ørnebror. Han viste storsinn og ledet dem på få timer til den smale veien som går til bosetningen. Kendor påstod hardnakket at de hadde gått i ring etter at de forklarte hvor de hadde vært, men dette ble blankt avvist av Rimdalen som deretter skrøt på seg veldig gode stifinneregenskaper.

Alle medlemmene av gruppen (unntatt Rimdalen) sverget samme kveld på at de neste gang skulle ha med en skikkelig skogsmann og proviant for mange uker neste gang det ble mildvær. Rimdalen furtet i noen dager, men planleggingen av en ny ekspedisjon fikk etterhvert humøret til å komme tilbake.
han gikk til og med med på å ta med en skogsvant person, selv om det var "helt overflødig" i følge ham selv.